New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_SENKA MARIĆ: Književnost je organizam koji neprekidno evolvira

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljen prvi intervju nastao u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

Intervju sa Senkom Marić vodila je Ivana Golijanin.

 

Dostupan je na: https://www.bookstan.ba/Press/Single/89 kao i u prilogu. U prilogu si i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti kao i fotografije autorice.

Autorica fotografija je Jelena Medić.

 

Nadamo se da ćete intervju objaviti u vašim medijima.

 

 

Senka Marić (1972, Mostar, BiH) spisateljica, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Autorica je tri zbirke poezije i romana "Kintsugi tijela". Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada „Vitez/škinja poezije“ 2013, prva nagrada „Zija Dizdarević“ 2000, te nagrada „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

„Nakon iznimno uspješnog romana Kintsugi tijela za koji je dobila nagradu Meša Selimović i u kojem je opisala iskustvo bolnog procesa zacjeljivanja fzickih i emotivnih ožiljaka, Senka Maric napisala je jednako višeslojno djelo koje nam takođe donosi pricu o ženskom iskustvu, samoci i potrazi za smislom. Pišući o odrastanju i sazrijevanju između dvije potpuno drugačije žene, autorica uspijeva ispisati skoro pa univerzalnu istoriju naših pretkinja cija su iskustva determinisala i naše živote. Gravitacije nas podsjećaju kako je malo onoga što možemo sa sigurnošću znati te kako je od svih tereta prošlosti najteži život lišen ljubavi i strasti.“

 

Kristina Ljevak

 

„U Gravitacijama Mika prelazi rodno-istorijski put žene. Totalne žene, koja poseže do nižih ženskih grana vlastitog porodicnog stabla, i s kojih se izdiže do apstrakcije idealnog ljubavnog odnosa, datog iz ženske perspektive. Po cenu da ništa nije moguće. Po cenu iluzije. S namerom da izroni, uprkos svemu.“

 

Srđan Srdić

 

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair i #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku