New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_Ishigurovo pokapanje divova i otkopavanje sjećanja

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena prva književna kritika nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

Autor kritike romana „Pokopani div“ Kazua Ishigura je Matej Vrebac.

 

Dostupna je na: https://bit.ly/3GK8QLT kao i u prilogu. U prilogu si i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

Nadamo se da ćete kritiku objaviti u vašim medijima.

 

 

Kazuo Ishiguro (1954, Nagasaki) britanski je romanopisac, scenarista i pisac kratkih priča. Autor je nekoliko romana od kojih su najpoznatiji Ostaci dana, za koji je 1989. osvojio nagradu Booker, Kad smo bili siročad, te Ne daj mi nikada da odem, koji je 2005. magazin Time proglasio jednim od sto najboljih romana na engleskom jeziku od osnivanja magazina 1923. godine. Ishiguro je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2017.

 

U post-Arthurovskoj Britaniji, ratovi Brita i Sasa koji su nekoć bjesnjeli zemljom konačno su prestali. Axl i Beatrice, stariji par Brita, kreću na putovanje da bi posjetili sina, kojeg nisu vidjeli godinama. A s obzirom na to da je čudna magla izazvala masovnu amneziju širom zemlje, jedva da ga se uopšte i sjećaju. I dok im se na putovanju pridružuju saksonski ratnik, siroče koje je njegov štićenik, i jedan vitez, Axl i Beatrice se polako prisjećaju svoje mračne i nemirne prošlosti, kao i one koju svi zajedno dijele…

 

Pokopani div, objavljen 2015, sedmi je roman Kazua Ishigura. Na trenutke surov, misteriozan, a istovremeno duboko dirljiv, roman je blistavo razmišljanje o strahotama zaborava i snazi sjećanja.

 

 

„Spektakularno… Pokopani div ima čistu auru legende; elegantno, originalno i humano kao sve što je Ishiguro dosad napisao.“

 

The Washington Post

 

 

„Izuzetan roman… Pokopani div poput svake važne knjige ostaje u sjećanju dugo nakon čitanja, odbijajući da iščezne.“

 

Neil Gaiman, The New York Times Book Review

 

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair i #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku