New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // ZAVRŠEN ŠESTI BOOKSTAN

Poštovani novinari,


šesti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan završen je u subotu 10. jula. U četiri dana festivala koji je počeo u srijedu 7. jula predstavljeno je više od 30 knjiga i autora, kako domaćih tako i stranih.

Festival je otvoren razgovorom između autora Semezdina Mehmedinovića i Johna Freemana, jednog od osnivača festivala i velikog prijatelja izdavačke kuće Buybook. Tom prilikom je u emotivnom razgovoru i pred brojnom publikom predstavljena knjiga „Me'med, crvena bandana i pahuljica“. Zahvaljujemo se dogradonačelnici Sarajeva Anji Margetić koja je lijepim riječima zvanično otvorila festival.

U toku prvog dana festivala publici su predstavljeni i prevod klasika „R.U.R.“ Karela Čapeka u razgovoru prevodioca Hasana Zahirovića i Almira Imširevića. Knjiga je dio projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ podržanog od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa, zatim Ruždija Adžović s knjigom „Tunjo: razgovori s Muhamedom Filipovićem“, „Nelagoda večeri“ autorice Marieke Lucas Rijneveld koja se javila online iz Nizozemske, novi roman Medihe Šehidić „Kapija“, „Ko sam ti ja“ Damira Ovčine, nastavak hita „Kad sam bio hodža“, novi roman Senke Marić, „Gravitacije“ te novela „Greta“ Faruka Šehića. Na kraju večeri upriličen je nastup ženskog vokalnog ansambla „Corona“.

Drugog dana festivala, u četvrtak 8. jula, publici su predstavljeni Adnan Žetica sa zbirkom poezije „Sve ono što u džepove nije moglo stati“, Enver Kazaz, također sa zbirkom poezije „Neko drugi“, Samedin Kadić s romanom „Radio Piton“, Edin Kukavica s romanom „Predodređenje“, Almin Kaplan s romanom „Meho“, Zoran Ferić s romanom „Putujuće kazalište“ te poznata turska autorica Şebnem İşigüzel koja je u razgovoru s Alenom Ćatović predstavila romane „Konak suza“ i „Venera. U saradnji s WARM Festivalom u kinu Meeting Point održan je specijalni program „NON-PAPER“ u kojem su učestvovali Ed Vulliamy, Damir Šagolj i Jasmila Žbanić.

Treći dan festivala, petak 9. juli, počeo je predstavljanjem zbirke „zamisli zambezi iz riblje perspektive“ autora Đorđa Krajišnika, a predstavljeni su i Dragoslav Dedović sa zbirkom „Zemlja pod abažurom“, Jasmin Agić s knjigom „Čudo u ulici Omera Maslića“, Guzelj Jahina koja se javila online iz Rusije i predstavila romane „Zulejha otvara oči“ i „Ešalon za Samarkand“, Ognjen Spahić s romanom „Pod oba Sunca“, Elvedin Nezirović s romanom „Ono o čemu se ne može govoriti“, Namik Kabila s romanom „Yesterday“, a taj dan festivala završen je predstavljanjem „Knjige odlazaka“ u razgovoru autora Velibora Čolića i Ahmeda Burića.

Posljednji dan festivala, subota 10. juli, počeo je predstavljanjem knjige „Tužna felisidada“ autora Vuka Rodića, a predstavljeni su i Faiz Softić s knjigom „Noćni čuvar pasa“, Adnan Repeša s knjigom „Iza šutnje su planine“, Drago Glamuzina s knjigom „Drugi zakon termodinamike“, Selvedin Avdić s „Autobusnim bilješkama“, Darko Cvijetić s knjigom „Noćna straža“, a festival je zatvoren predstavljanjem nove knjige Damira Uznunovića, „Ja sam“. Na kraju večeri publika je uživala uz nastup Basheskija.

Na kraju večeri dodijeljene su nagrade najboljim polaznicama književne radionice „Kritika i književni zanat“ koju je ove godine vodio profesor Nenad Veličković. Polaznici i polaznice radionice su u 7 dana imali priliku slušati ugledne predavače – Đorđa Krajišnika, Edina Salčinovića, Vladimira Arsenića, Senku Marić, Darka Cvijetića, Teofila Pančića i Dragoslava Dedovića.

 

Ovom prilikom se zahvaljujemo novinarima i medijskim kućama koje su pratile i ovo izdanje festivala.


Vidimo se iduće godine! 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku