New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN 2021 // PROGRAM PRVOG DANA FESTIVALA. 7. JULI

Poštovani novinari,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na prvi dan šestog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan koji počinje sutra, 7. jula.  Sav program bit će održan u Buybookovom unutrašnjem dvorištu, a prvi program počet će u 11 sati i riječ je o predstavljanju knjige „R.U.R“ autora Karela Čapeka. Knjiga će biti predstavljena u razgovoru prevodioca Hasana Zahirovića i Almira Imširevića, a knjiga je dio projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ podržanog od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa. Drugi događaj počet će u 12:15 i riječ je predstavljanju knjige „Tunjo: razgovori s Muhamedom Filipovićem“ autora Ruždije Adžovića koji će i predstaviti knjigu u razgovoru s Jasminom Durakovićem.

U 13:30 ćemo online ugostiti Marieke Lucas Rijneveld, prošlogodišnju dobitnicu prestižne književne nagrade Booker koja će u razgovoru s prevoditeljicom Majom Wikert predstaviti nagrađivani roman „Nelagoda večeri“. U 15 sati počet će predstavljanje novog romana publici dobro poznate Medihe Šehidić. Njen novi roman „Kapija“ bit će predstavljen u razgovoru s Jasenkom Kratović.

U 18 sati autorica Senka Marić, dobitnica književne nagrade Meša Selimović će u razgovoru s urednicom Kristinom Ljevak predstaviti svoj novi roman „Gravitacije“. U 19:30 Faruk Šehić će u razgovoru s književnim kritičarom Vladimirom Arsenićem predstavit novelu „Greta“, prvu knjigu objavljenu u okviru Buybookove edicije Novela čiji je tvorac autor Semezdin Mehmedinović koji će i zvanično otvoriti festival u 21 sati kada će u razgovoru s Johnom Freemanom biti predstavljena knjiga „Me'med, crvena bandana i pahuljica“.

Za ovaj događaj kao i za predstavljanje „Nelagode večeri“ bit će omogućen simultani prevod.

Na kraju večeri nastupit će ženski vokalni ansambl „Corona“.

U prilogu su materijali koje možete koristiti i dobro nam došli!

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku