New

„R.U.R.“, Karel Čapek

Karel Čapek (1890–1938) bio je prozaik, novinar, dramatičar, dramaturg, scenarist, redatelj, esejist, autor knjiga za djecu, prevoditelj, pjesnik, estetik, književni, likovni i pozorišni kritičar, filozof, javni i aktivni sudionik u društvenim i političkim zbivanjima svoga vremena. Sedam puta je nominiran za Nobelovu nagradu za književnost. Sam je vjerovao da će najljepše knjige napisati između svoje pedesete i šezdesete godine, ali odlazi s ovog svijeta ne doživjevši ni pedesetu. Češku literaturu je, posebno znanstvenu fantastiku, proslavio u svijetu.

Pozorišni komad „R. U. R.“ („Rossum´s Universal Robots“) Čapek piše još 1920. godine. Veći dio drame je dopisan u Trenčianskim Teplicama, gradiću toplicama u Slovačkoj u kojem je Čapek često posjećivao svoje roditelje. (Njegov otac je ondje radio kao liječnik više od deset godina.) Premijerno je izvedena na amaterskoj sceni Klicperovog divadla u Hradci Kralove, 2. januara 1921, a nakon toga su u istoj godini uslijedile i svjetske izvedbe, počevši od one praške do poljske, njemačke, američke te jugoslavenske. U tadašnjoj je Jugoslaviji prvo izvođena u Ljubljani, početkom novembra 1922. godine (u prevodu i režiji Osipa Šesta, a jednu je od glavnih uloga igrao i hrvatsko-češki velikan glumačke scene Zvonimir Rogoz), a onda je došao red i na sve ostale scene, mahom u glavnim gradovima današnjih država s područja bivše Jugoslavije.

Prevodilac Hasan Zahirović; Knjiga je objavljena u okviru projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ podržanog od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa


Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku