New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN 2021 // PRESS KONFERENCIJA

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je pozvati vas na press konferenciju povodom šestog po redu Međunarodnog festivala književnosi Bookstan koji će se održati od 7. do 10. jula 2021. Press konferencija će bit održana u utorak 6.7. s početkom u 11 sati u Buybookovom unutrašnjem dvorištu gdje je planiran i program festivala. Na konferenciji će govoriti Lejla Alić, Kristina Ljevak i Nenad Veličković.

 

Festival će u srijedu, 7. 10. s početkom u 21:00 otvoriti Semezdin Mehmedinović koji će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti knjigu „Me'med, crvena bandana i pahuljica“.

Od stranih autora s ponosom predstavljamo tri važne autorice: tursku književnicu Şebnem İşigüzel koja će u razgovoru s profesoricom i prevoditeljicom Alenom Ćatović predstaviti romane „Konak suza“ i „Venera“, rusku književnicu Guzelj Jahinu koja će u razgovoru s prevodiocem Žarkom Milenićem predstaviti romane „Zulejha otvara oči“ i najnoviji roman „Ešalon za Samarkand“ te nizozemsku književnicu, dobitnicu Bookera, Marieke Lucas Rijneveld koja će u razgovoru s Majom Weikert predstaviti „Nelagodu večeri“. Posjetioci će imati priliku upoznati İşigüzel koja u Sarajevo dolazi prvi put, a Jahina i Rijneveld će nam se uslijed pandemije i oteženosti putovanja pridružiti online. Iz Francuske nam dolazi Velibor Čolić koji će u razgovoru s Ahmedom Burićem predstaviti sjajnu „Knjigu odlazaka“, a iz Amerike John Freeman koji će u razgovoru sa Semezdinom Mehmedinovićem predstaviti svoju posljednju knjigu, zbirku poezije „Park“. Za sve ove događaje bit će omogućen simultani prevod.

 

Prvi događaj prvog dana bit će predstavljanje knjige „R.U.R“ objavljene u okviru projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ podržanog od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa. Knjigu će predstaviti prevodilac Hasan Zahirović u razgovoru s Almirom Imširevićem.

 

Domaći autori čije će knjige biti predstavljene su Ruždija Adžović s knjigom „Tunjo: razgovori s Muhamedom Filipovićem“, Mediha Šehidić s romanom „Kapija“, Senka Marić s romanom „Gravitacije“, Faruk Šehić s novelom „Greta“, Adnan Žetica sa zbirkom poezije „Sve ono što u džepove nije moglo stati“, Enver Kazaz sa zbirkom poezije „Neko drugi“, Samedin Kadić s romanom „Radio Piton“, Edin Kukavica s romanom „Predodređenje“, Almin Kaplan s romanom „Meho“, Đorđe Krajišnik sa zbirkom poezije „zamisli zambezi iz riblje perspektive“, Dragoslav Dedović sa zbirkom poezije „Zemlja pod abažurom“, Jasmin Agić s romanom „Čudo u ulici Omera Maslića“, Elvedin Nezirović s romanom „Ono o čemu se ne može govoriti“, Namik Kabil s romanom „Yesterday“, Vuk Rodić s romanom „Tužna felisidada“, Faiz Softić s romanom „Noćni čuvar pasa“, Adnan Repeša s romanom „Iza šutnje su planine“, Drago Glamuzina s romanom „Drugi zakon termodinamike“, Darko Cvijetić s knjigom „Noćna straža“ i Damir Uzunović s romanom „Ja sam“.

Na festivalu će gostovati i Damir Ovčina s novim romanom „Ko sam ti ja“, nastavkom velikog hita „Kad sam bio hodža“, Zoran Ferić s romanom „Putujuće kazalište“, Ognjen Spahić s romanom „Pod oba Sunca“ i Selvedin Avdić s knjigom „Autobusne bilješke“.

 

Roman „Kapija“ Medihe Šehidić bit će predstavljen i u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 13.7. s početkom u 19:00 i u Gradskoj biblioteci u Zenici 15.7. s početkom u 18:30.

 

U sarajednji s WARM festivalom bit će održana dva događaja – besplatna projekcija filma „Quo vadis, Aida?“ u kinu Meeting Point u četvrtak 8. jula s početkom u 12:00 te specijalni program koji nosi naziv „NON-PAPER“, a u kojem će učestvovati Ed Vulliamy, Jasmila Žbanić i Damir Šagol, također 8. jula s početkom u 15:00.

 

Kao i svake godine do sada, održava se i radionica za mlade književne kritičare. Voditelj radionice je Nenad Veličković, a tema „Kritika i književni zanat“. Učesnici će tokom radionice imati priliku slušati i ugledne predavače, a za najbolje su obezbijeđene nagrade.

 

U prilogu šaljemo opširnije o knjigama koje će biti predstavljene, biografije učesnika festivala, te program.

 

Hvala vam! Pozdrav,

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku