New

„Digitalni Bookstan“

Udruženje Međunarodni festival književnosti Bookstan 2020. godine dobilo je podršku od Međunarodnog fonda za pomoć Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Instituta, Fondacije S. Fischer i Fondacije Robert Bosch za ojačavanje festivala Bookstan, koji se u kontinuitetu održava posljednjih pet godina. U svrhu veće vidljivosti kod publike, udruženje je dobilo sredstva za izradu 9 book trailera, 3 audio knjige, te izradu nove web stranice, Android i IOS aplikacije.

Odluka je da se izrade traileri za slijedeće naslove: „Helikopterska pljačka“ Jonasa Bonniera, „Ovo vrijeme sada“, Semezdina Mehmedinovića, „Zamkari“ Saše Stanišića, „Izabrana djela“ Zuke Džumhura, „Nigdje niotkuda“, „Ljepši kraj“ „Dnevnik jednog nomada“ i „Tvoj sin Huckleberry Finn“ Bekima Sejranovića, „Itake“ Benjamina Bajramovića, „Deset šljiva za fašiste“ Elvire Mujčić, „Špijuni“ Luisa Fernanda Verissima, „Knjiga o Uni“ Faruka Šehića. Želja je da u ovom projektu podjednako budu zastupljeni i strani i domaći autori. U izradi trailera učestvovat će Aleksandra Nina Knežević i Ammar Kahrimanović.  Pored toga, u planu je izrada i 3 audio knjige: „I sreli su medu“ Nine Tikveše, „Pod pritiskom“  Faruka Šehića i „Izabrane priče“ Darija Džamonje. U izradi knjiga u audio formatu učestvovat će publici poznati glasovi – Aida Krehić, Mirza Mušija i Zoran Ćatić.

Ovaj projekat, nazvan „Digitalni Bookstan“, predstavlja posebano značajan iskorak u djelovanju udruženja koje će se u ovim aktivnostima okušati prvi put, te biti bolje vidljivo među publikom. Posebnu zahvalnost izražavamo već pomenutim donatorima, Međunarodnom fondu za pomoć Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institutu, Fondaciji S. Fischer i Fondaciji Robert Bosch, koji su prepoznali važnost projekta, te tako osigurali znatno očajanje festivala. 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku