SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_Sjaj i bijeda urbanog života

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena šesta književna kritika nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

Autorica kritike trilogije „Vernon Trodon“ autorice Virginie Despentes je Ivana Golijanin.

Dostupna je na: https://bookstan.ba/Press/Single/119 kao i u prilogu. U prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

Nadamo se da ćete kritiku objaviti u vašim medijima.

Virginie Despentes (Nancy, 1969) francuska je spisateljica i filmska autorica, bivša služavka, seksualna radnica te honorarna muzička novinarka. Njen prvi roman, Kresni me, kontroverzna priča o silovanju i osveti, objavljen je 1992, a ekranizovan 2000. Kresni meje prvi film koji je zabranjen za prikazivanje u Francuskoj u posljednjih dvadeset osam godina. Despentes je autorica deset romana, niza pripovijedaka, eseja, književnih kritika, kao i nekoliko filmskih scenarija. Dobitnica je mnogih književnih nagrada, a za prvi dio romaneskne trilogije Vernon Trodon osvojila je četiri nagrade: Nagradu Anaïs-Nin, Nagradu Landerneau, Nagradu La Coupole i Nagradu Roman-News. Danas se smatra jednom od najvažnijih feminističkih autorica. Članica je Akademije Goncourt od 2016. godine.

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.