New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_Latentno nasilje Marieke Lucas Rijneveld

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena peta književna kritika nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

Autorica kritike romana „Nelagoda večeri“ Marieke Lucas Rijneveld je Lamija Milišić.

 

Dostupna je na: https://www.bookstan.ba/Press/Single/103 kao i u prilogu. U prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

Nadamo se da ćete kritiku objaviti u vašim medijima.

 

Marieke Lucas Rijneveld (1991, Nieuwendijk, Nizozemska) koristi rodno neutralnu zamjenicu oni. Odrasli su u kalvinističko-protestantskoj porodici u Sjevernom Brabantu prije nego što su se preselili u Utrecht. Za prvu zbirku poezije Teleće runo (Kalfsvlies), osvojili su Nagradu C. Buddingh' za najbolje debitantsko poetsko djelo 2015, a novine De Volkskrant su ih proglasili književnim talentom godine. Za svjetski bestseler Nelagoda večeri, osvojili su Međunarodnog Bookera 2020. Pored toga što se bave pisanjem, Rijneveld rade na mliječnoj farmi.

 

Desetogodišnja Jas živi sa strogo religioznim roditeljima, braćom i sestrom na mliječnoj farmi gdje su rasipništvo i frivolnost jednaki grijehu. Uprkos svakodnevnoj turobnoj rutini, Jas na jedinstven način doživljava svijet: svoje lice kao sir pod majčinim rukama; tekstura bradavica, poput kapara, na krastačama; zvuk „riječi za crvenjenje“ kojih nema u Bibliji.

Jednog ledenog jutra, disciplinirani ritam života njene porodice prekida tragična nesreća, a Jas je uvjerena da niko drugi nije kriv do ona sama. I dok se njeni roditelji, svako u svojoj tuzi, postepeno udaljavaju, spoznaja o smrtnosti Jas, njenog brata i sestru vodi ka uznemirujućim ritualima i maštarijama. Začahurena u crvenoj zimskoj jakni, Jas sanja o „drugoj strani“ i spasenju, ne znajući kamo će je to sanjarenje na koncu odvesti.

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair i #irf2021.

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku