New

Izvještaj sa događaja // "U jarku", Slađana Nina Perković

Slađana Nina Perković: Predstavljanje knjige U jarku / Buybook: četvrtak, 7. jul, 11.00 h


Drugog dana sedmog međunarodnog književnog festivala Bookstan predstavljen je prvi roman banjalučke spisateljice Slađane Nine Perković, U jarku. Razgovor sa autorkom vodila je Marija Pejić, urednica izdavačke kuće Imprimatur iz Banja Luke. Sam roman je izdat 2020. godine, u jeku korone, što je dovelo do nedovoljne promocije knjige. Na taj način je ona ostala “ispod radara” čitalačke publike. Zahvaljujući posebnom priznanju žirija u sklopu Nagrade Evropske unije za književnost (EUPL) 2022, roman dobija, po rečima autorke, “drugi život”.

Spisateljica nam je slikovito dočarala svoj roman kao “bosanski road trip” koji se uvek završi u jarku. Moderatorka Marija primetila je dramske elemente, scenske kadrove i dijaloge kao odlike spisateljičine proze, što je autorka i potvrdila, ističući da su joj ovi postupci interesantniji i izazovniji za pisanje od, recimo, deskripcije pejzaža. Autorka je istakla da je u svrhu prikazivanja tragičnih situacija koristila crni humor, što vidi kao način da svoje likove zaštiti od surove stvarnosti.

Poredeći svoji prvenac, zbirku priča pod nazivom Kuhanje, i roman U jarku, autorka se osvrnula na muške likove. U Kuhanju je prikazan penzionisani muškarac koji je postao poput ukrasa u kući – sedi i gleda kroz prozor, kako ne bi smetao nikome. U romanu U jarku predstavljen je muškarac koji je doživeo rat, “možda sin ovog prethodnog muškarca”, kako se autorka izrazila, koji ostaje zaglavljen u ideji rata. S druge strane, ono čime se autorka zapravo bavi u obe knjige je žensko iskustvo. Žene su kod Slađane Nine one koje “vuku konce”, a nikako žrtve.

Razgovor je nastavljen na temu sličnosti i razlika između bosanske i francuske kulture. Na Marijino pitanje da li bi joj stil bio drugačiji da nije živela u Parizu, autorka pretpostavlja da bi. Primetila je da kada izađemo iz svoje sredine, počinjemo da je posmatramo na drugi način, te se osvrnula na sitne razlike koje je uočila među dvema zemljama, poput toga gde se i kad ruča i pije kafa.

Autorka je istakla da joj je na kraju pisanja romana bilo žao svoje protagonistkinje, usled niza nedaća koje su je zatekle, pa je odlučila da joj da još jednu šansu i dopustila joj je da se “izvuče iz jarka”. Šta će glavna junakinja dalje uraditi s tim, ostaje pitanje. Otvoreni kraj je nešto na čemu spisateljica insistira, kako bi svako za sebe izmaštao šta bi moglo da se dogodi. Autorka je tokom razgovora pročitala dva odlomka iz svoje knjige i time zabavila i zasmejala publiku koja je mogla da se poistoveti sa svakodnevnim tragikomičnim situacijama iz romana. Najavljen je i novi roman Slađane Nine Perković, o kome ona nije želela da otkriva previše.


Milica Stojković

FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku