New

Izvještaj sa događaja // "Njen ja", Reza Amirkhani

Reza Amirkhani

Predstavljanje knjige „Njen ja“ / Buybook: četvrtak, 7. srpnja u 17:30h


Drugi dan Međunarodnog književnog festivala Bookstan u Sarajevu, u Buybookovoj knjižari predstavljen je roman „Njen ja“, jednog od najpoznatijih iranskih književnika; Reze Amirkhanija. Program je moderirao prevoditelj tog djela, Moamer Kordić.

 U uvodnom dijelu, autor se referirao na suvremenu iransku književnost naglasivši kako je iranska književnost kroz povijest duboko ukorijenjena u poeziju. Našalio se da su svi prozni pisci zapravo neuspjeli pjesnici. Naglasio je važnost prepričavanja originalnih, vlastitih priča, a ne tuđih i da tomu treba težiti suvremena iranska književna scena.

Posebna pažnja u razgovoru je usmjerena na teheranski slang u romanu i izostanak postojanja gramatičkih rodova u perzijskom jeziku, što je predstavilo zahtjevan izazov u prevoditeljskom dijelu posla, međutim, on je uspješno svladan. Autor je istaknuo kako je tijekom pisanja uvidio da jedan pripovjedač nije u stanju ispričati cijelu priču pa je uveo dva pripovjedača. Dodao je da je islamski irfan u romanu interpretiran na suvremen način. 

Na upit iz publike je li iranski pisci teže zapadnoj kulturi ili orijentalno-mističnoj, odgovorio je da po uzoru na pisca Orhana Pamuka ne treba težiti ničemu osim vlastitom identitetu i da tu treba pronalaziti ljepotu i originalnost. Mladi politički aktivist se revoltirano obratio autoru pitanjima o iranskim političkim i radikalnim pretenzijama prema književnicima koje su Rezu Amirkhanija zaobišle. Rasprava je prekinuta, naglašeno je da na promociji knjige se treba fokusirati samo na literarnost te da političkim temama nije mjesto. 

Autor je izrazio nadu da se nakladničke kuće s ove regije jače povežu s iranskim nakladničkim kućama. Izjavio je da je dosad čitao Andrićeva i Karahasanova djela na osnovu kojih ima poprilično jasnu percepciju načina života na ovim prostorima. 

Promociju je posjetilo mnogo ljubitelja književnosti, a sve je bilo popraćeno raznim medijskim servisima. 


Marija Pavković Baković

FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku