New

Izvještaj sa događaja // Koji su to sindromi zaključanog društva? ("Sinovi, kćeri", Ivana Bodrožić)

Treći dan Bookstanovog festivala svoj roman Sinovi, kćeri, u novom Buybookovom izdanju, predstavila je hrvatska autorka Ivana Bodrožić. Razgovor je moderirao srpski pisac Saša Ilić, kome je za svoj roman Pas i kontrabas 2019. godine uručena Ninova nagrada. 

Kako je već odmah na početku istakla autorka, nema intime bez društvene perspektive. Njen roman Sinovi, kćeri, naime, donosi priču o Luciji, trideset i nešto godišnjoj devojci sa tzv. sindromom zaključenog čoveka, njenom partneru Darijanu, transrodnoj osobi, i Lucijinoj majci. Tri perspektive ujedno predstavljaju i tri celine romana, koji je podstakao novinski članak o ženi koja je zaista doživela sindrom zaključanog čoveka, ali se nakon određenog vremena oporavila u toj meri da može sedeti u invalidskim kolicima i pisati. Ivana Bodrožić tokom pisanja romana bila je u kontaktu s njom i, kako kaže, zahvalna je za svu pomoć. Budući da piše o položaju ljudi, kojega autorka nije doživela, osećala je određenu odgovornost. 

Autorka je istakla neravnopravni položaj transrodnih ljudi, ističući buku koja se digla kada je Hrvatska potpisala Istambulsku konvenciju 2018. godine. Kako i njena ranija dela, i roman Sinovi, kćeri dobio je oznaku angažovane proze. Autorka oznaku prihvaća, ali istovremeno naglašava da se ne radi o književnosti u svrhu politike ili vlasti, već time nastoji pružiti razumevanje i zaštitu ljudskim bićima u određenom trenutku. 

Pri kraju postavilo se i pitanje recepcije. Zbog svojih stavova i spremnosti da o njima priča u javnosti, autorka je bila više puta meta različitih društvenih frakcija. Saša Ilić je istakao njen roman Rupa, koji je zbog kritike postratnog političkog establišmenta doživeo negativnu recepciju, da bi se tek nakon uspeha koji je doživeo engleski prevod romana mišljenje nekoliko promenilo. O recepciji romana Sinovi, kćeri autorka kaže da joj je bitno da od čitaoca nije dobila negativne komentare, a i kritika bila joj je naklonjena. Mada je roman zaobišao sve značajnije hrvatske nagrade, u Tuzli dobio je nagradu Meša Selimović za 2021. godinu. 


Sašo Puljarević

FOTO: Vanja Čerimagić

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku