New

Izvještaj sa događaja // "Termin", Katharina Volckmer

Bookstan 2022.

Književno predstavljanje - Katharina Volckmer: Termin8. jula u 20:30 časova bio je jedan od najvažnijih termina u dvorištu knjižare Buybook u Radićevoj 4, jer je u okviru književnog festivala Bookstan 2022. predstavljena knjiga nemačko-britanske spisateljice Katharine Volckmer, upravo pod naslovom Termin. Razgovor sa autorkom na engleskom jeziku vodila je Maja Abadžija, književna kritičarka i jedna od Pobunjenih čitateljki. Nakon uvodnog predstavljanja biografije autorke, čiji je književni prvenac do sada preveden na više od petnaest jezika, ukratko je izložen sadržaj ovog intrigantnog romana. Forme ispovednog monologa žene u svojim tridesetim i njenog dijaloga sa doktorom uvodni su okvir u mnoge kompleksne teme koje roman obrađuje, od kojih je samo o  nekima večeras bilo reči (istorija, trauma, ćutanje o holokaustu, porodica, ljubav, seksualnost,..).

Na pitanje šta joj je bila početna tačka i podsticaj za pisanje Volckmer odgovara da je to kratka priča, koju je zatim proširivala. Roman nastaje u vremenu kada živi u inostranstvu (sa devetnaest godina iz rodne Nemačke seli se u London, gde i danas živi i radi), a upravo tada počinje i zapitanost o sopstvenom identitetu, jeziku, rodu i telu. Volckmer insisira na tome da sve počinje od tela, a da se tek naknadno sreće u jeziku, te je u svom pisanju nastojala tumačiti značenja i datosti jezika i tela, kao i način na koji se oni mogu promeniti. Zato je na neki način njen roman zapravo studija karaktera o junakinji, koja se zamišlja u ulozi Hitlera, i daje odgovor na pitanje šta raditi sa nasleđem?

U svetu u kojem klasne razlike odlučuju o kupovini zdravstvenog osiguranja, a ograničenost tela znači ograničenost identiteta, ideja wellnessa je bizarna, ističe autorka.

Rad na ovom romanu Volckmer vidi kao odgovor na kolektivnu opsesiju nemačkog naroda i, u biti, sopstveni pokušaj zaceljenja. Otuda i odabir engleskog kao jezika na kojem piše, iako joj je nemački maternji. Pisanje na ne-maternjem jeziku predstavljalo je za nju poseban izazov, ali i posebno oslobađenje.

Nakon završnih ovacija spisateljici i potpisivanja knjige u prostorijama knjižare, na publici je ostalo da čita Katharinu Volckmer i – razmišlja o mogućnosti izbora i mogućnosti oslobođenja.


Milica Petrović
FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku