New

Izvještaj sa događaja // "Sporedan detalj", Adania Shibli

Međunarodni književni festival Bookstan, Radićeva 4, 08. 07. 2022, od 19:00 do 20:00h, razgovor o knjizi Sporedan detalj, Adanie Shibli


Treće večeri internacionalnog festivala književnosti Bookstan, u bašti izdavačke kuće Buybook, održana je promocija knjige Sporedan detalj, palestinske autorice Adanie Shibli. Sa autoricom je razgovarao američki pisac i književni kritičar John Freeman, koji je odmah naglasio kako je Shibli jedna od njegovih omiljenih savremenih autorica. 

Nakon pozdravnih riječi, Freeman nas je uveo u radnju romana koji je podijeljen na dva dijela, pri čemu je prvi dio posvećen traumi koju doživljava jedna beduinska djevojka, dok drugi dio romana govori o djevojci koja 25 godina kasnije čita novinski članak o tom događaju, i odlučuje krenuti u potragu za istinom. Freeman je primjetio i odmah naglasio kako je riječ o jako kratkom romanu koji u svega stotinjak stranica pokazuje nevjerovatno istančan stil i ljepotu rečenica. To se ponajviše ogleda u razlici u stilu između ova dva dijela romana. Tu se spisateljica osvrće na svoju ljubav prema jeziku, o otporu prema činu imenovanja likova, pri čemu samo imenovanje predstavlja zauzimanje pozicije moći. Shibli se, također, posvećuje objašnjavanju svoje ljubavi prema arapskom jeziku, od čitanja uputstava za električne uređaje, do poezije i starih rječnika. Freeman dalje naglašava kako Shibli poznaje 6 jezika, uključujući i korejski, a spisateljica sa publikom dijeli anegdote iz svog iskustva sa ovim jezikom. 

Jedno od ključnih Freemanovih pitanja odnosilo se na spisateljicin odnos prema stvarnosti. Shibli insistira na tome da vjeruje u narativ, u nezigovoreno, u tišinu u jeziku, stoga jezik njenog djela nije vezan za realnost – živi nemaju pristup mrtvima, tj. nemaju mogućnost da čuju jezik mrtvih. Time spisateljica dodaje još jedan sloj interpretaciji romana. 

Promocija romana Sporedan detalj završava pitanjem načina na koji živi mogu saosjećati sa mrtvima, sa patnjom koja se dešava „drugima“, a odgovor leži upravo u pripovijedanju, zaokruživanju bola kroz jezik. 


Zerina Kulović

FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku