New

Izvještaj sa događaja // "Izvinjenje", V

Iv Ensler – Izvinjenje 

07.07.2022.

Moderator:

Rada Borić


Drugi dan sedmog međunarodnog festivala književnosti Bookstan zatvorilo je predstavljanje knjige Izvinjenje američke dramaturškinje i aktivistkinje Iv Ensler. Razgovor između Iv i hrvatske feministkinje i aktivistkinje Rade Borić, najavila je bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić. 

Moderatorka Rada Borić je upoznala publiku sa dolaskom Iv Ensler u Bosnu za vreme rata devedesetih godina. Osvrnula se na žene Srebrenice, ali i na hrabre žene iz Kruščice što je publika pozdravila aplauzom. Iv Ensler je sa velikom tugom podelila svoja sećanja na ratno stanje u Sarajevu i sreću koju oseća danas dok gleda obnovljen grad. Podsetila je publiku na to koliko je važno da ljudi koji su propatili dobiju izvinjenje za svoju bol. Iv Ensler je žrtva seksualnog nasilja koje je doživela od strane svog oca u periodu od pete do desete godine života. Na pitanje kako je došla do ideje za knjigu, Iv objašnjava da je odlučila napisati očevo izvinjenje koje joj on nikada nije uputio. Dok je pisala knjigu, imala je osećaj da vodi razgovor sa pokojnim ocem i da je došlo do konačnog razumevanja između njih dvoje. Rada Borić je zamolila Iv da pročita kratak deo iz Izvinjenja, a potresne reči su na publiku ostavile veliki utisak. 

Osvrnule su se potom na položaj žena širom sveta, na žene koje su pretrpele traumu i seksualno nasilje u ratu, ali i u svakodnevnom životu. Iv je istakla važnost otvorenog razgovora o nasilju i uputila je podršku svim ženama, pa i onima koje sede u publici i pronalaze se u teškim pričama.  Takođe je spomenula nedavno donešenu odluku o zabrani abortusa u pojedinim američkim državama i istakla da to znači vraćanje u prošlost i doba patrijarhata. Skandalozno je da su odluku o tome šta žena treba da uradi sa svojim telom doneli upravo muškarci, koji su se vodili Biblijom koju je, takođe, napisao muškarac. 

Rada je razgovor zaokružila pitanjem o mjuziklu “Wild” na kom Iv trenutno radi i koji je njen najnoviji projekat. Iv je pričom o mjuziklu podstakla publiku da se osvrne oko sebe i pronađe zahvalnost u prirodi i najbližim ljudima. Imamo tu privilegiju da živimo da planeti Zemlji koju bi trebalo više da čuvamo i negujemo. 

Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila ovaj veoma inspirativan razgovor sa Iv Ensler i time joj odala čast i zahvalnost na njenom dosadašnjem aktivizmu.


Dragana Đokić

FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku