New

Izvještaj sa događaja // "Tri knjige", Marko Vešović & "Razgovori s Markom", Almin Kaplan

Međunarodni književni festival Bookstan, Buybook, Radićeva 4, 07. 07. 2022., 19:00 – 20: 00 h, razgovor o knjigama: 

Almin Kaplan, Razgovori s Markom,

Marko Vešović, Tri knjige.

Razgovarali: Almin Kaplan i Damir Uzunović


Drugog dana međunarodnog književnog festivala Bookstan, sarajevskoj publici predstavljen je iznimno bogat književno – poetski sadržaj, a jedan od najposjećenijih događaja tog dana bili su razgovor i promocija posvećeni Marku Vešoviću. Istovremeno su promovirane dvije knjige, zbirka poezije bosanskohercegovačkog i crnogorskog pjesnika Tri knjige Marka Vešovića i komplementarna knjiga Razgovori s Markom autora i urednika Almina Kaplana.

Nažalost, Marko Vešović nije mogao prisustvovati promociji zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, te je ulogu sugovornika Alminu Kaplanu preuzeo dugogodišnji Veševićev prijatelj Damir Uzunović. Na samom početku razgovora Uzunović je naglasio pjesničku jedinstvenost i posebnost Marka Vešovića. Prvi dio razgovora bio je posvećen knjizi Razgovori s Markom Almina Kaplana, koji se osvrnuo na strukturu knjige, kao i razloge zbog kojih je bilo potrebno urediti jednu knjigu kao što je ova. Knjiga je podijeljena u tri tematske cjeline, prva cjelina predstavlja povratak u Vešovićevo djetinstvo, druga njegov dolazak i boravak u opkoljenom Sarajevu, dok treća predstavlja period Veševićevog života poslije smrti supruge – zbog čega se pjesnik na neki način izolirao u svom stanu.

Almin Kaplan je posebno naglasio osebujnu i bogatu biografiju Marka Vešovića, njegovu važnost za domaću i regionalnu književnu scenu. Vešovićev umjetnički opus ponajviše se ogleda u njegovoj poeziji, potom u esejistici i prevodilačkom radu. Pa tako saznajemo da Vešović pored jedanaest objavljenih zbirki poezije u folderima svog kompjutera ima još jedanaest neobjavljenih zbirki pjesama, kao i preko četredest tomova neobjavljenih prijevoda velikana svjetske poezije.

To je bio uvod u promociju Vešovićeve zbirke poezije Tri knjige, koja se sastoji od tri zbirke, od čega su dvije već ranije objavljene (Poljska konjica i Knjiga žalbi). Treća, neobjavljena zbirka Po suhu đemija, nas uvodi u dugo skrivani svijet mašte i poezije Marka Vešovića, a publika je imala čast da uživa u slušanju poezije iz ove zbirke. Također bitno je naglasiti kako su promotori zbirke Tri knjige izrazili svoje nadanje da će ova zbirka doći u ruke mladih čitatelja i čitateljica, koji će Vešovićevu poeziju učiniti živom i prisutnom u javnosti u godinama koje dolaze. 


Senad Arnaut
FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku