New

Izvještaj sa događaja // "Crveni kofer", Lana Bastašić

Lana Bastašić

Edicija Dnevnik/ Predstavljanje knjige "Crveni kofer" / Buybook: sreda, 6. jul u 16.00


Prvog dana književnog festivala Bookstan u Sarajevu publici je predstavljen "Crveni kofer", novo ostvarenje spisateljice Lane Bastašić i njen prvi samostalno objavljeni dnevnik. Razgovor sa autorkom vodio je pisac Semezdin Mehmedinović, ujedno urednik Crvenog kofera i poručilac knjige. Dvorište Buybooka bilo je ispunjeno Laninim vernim čitaocima, dok je atmosfera bila topla i ležerna zahvaljujući prijateljstvu dvaju sagovornika.

Ljubitelji Laninog rada čuli su detalje o nastanku neobjavljenog "zabranjenog" dnevnika tokom književne rezidencije na toskanskom dvoru. Toskansa baronica zabranila je objavljivanje radova nastalih na dvoru, čega se Lana do sada držala. Međutim, Semezdin je naglasio svoju nameru da jednog dana ovaj rukopis objavi, stoga ima nade da ćemo čitati još jedan Lanin dnevnik.

Lana i Semezdin osvrnuli su se na autorkina brojna putovanja i uticaj života "na točkovima" na njeno pisanje. Lana se otvorila o svojoj bolesti i smrti bake kao značajnim životnim događajima iz Crvenog kofera, i njihovim uticajima na njeno pisanje. Prisetila se sopstvene dijagnoze tumora, koju je u vreme pisanja dnevnika doživljavala kao izvor inspiracije. Podsetila je publiku na neprocenjivost tela, bez kog kreativni rad nije moguć.  Napravila je važan osvrt na romantizaciju bolesti i podsetila mlade devojke na značaj vakcine protiv raka grlića materice. Naglasila je i da je sada zdrava i ovo poglavlje njenog života ima srećan kraj. 

U nastavku je Lana primetila sličnosti sa svojom bakom i razjasnila motiv crvenog kofera. Opisala je crvenu kao omiljenu boju bake i nje, kao boje ljubavi, strasti, ali i revolucije. Kofer je predstavila kao prazninu, ali i mogućnosti jer u njega može mnogo toga stati. Lana je podsetila publiku na svoju ljubav prema "zajebavanju fašista" koju takođe nalazi u crvenoj boji. Naglasila je značaj kritike i nužnost progovaranja o gorućim društvenim temama, tvrdeći da rat počinje rečima. 

U zaključku je Semezdin zaokružio razgovor pričom o tetovažama, koje su za Lanu simbol ostavljanja traga i sticanja autonomije nad sopstvenim telom. Lana je ponovo podsetila publiku da zauzme stav i razbija tišinu kada god je moguće, u nadi da će nove generacije promeniti greške iz kolektivne prošlosti.


Ana Ogrizović 

FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku