New

Izvještaj sa događaja // "Stanje opsade", 06.07.2022.

Sudjeluju:

Boro Kontić

Semezdin Mehmedinović

Senad Pećanin

Suada Kapić

 

Moderira:

Kristina Ljevak

 

Prvi dan sedmog međunarodnog festivala književnosti Bookstan predstavio je mnoge značajne pisce, a događaj intrigantnog naslova "Stanje opsade", s početkom u 14 sati u Buybooku, predstavio je čak njih četvero: Boru Kontića (novinara i direktora sarajevskog Media centra), Semezdina Mehmedinovića (pisca i urednika), Senada Pećanina (odvjetnika, novinara i kolumnista) i Suadu Kapić (glumicu, režiserku i scenaristkinju). Razgovor je moderirala novinarka Kristina Ljevak.

Semezdin i Senad započeli su razgovor prisjećanjem uspomena na Karima Zaimovića, bosanskohercegovačkog novinara i pisca koji je poginuo kao jedna od brojnih civilnih žrtava opsade Sarajeva, a posebnu pažnju posvetili su njegovoj knjizi, Tajna džema od malina, čije je novo izdanje nedavno izašlo u Buybooku.

Druga knjiga koju su predstavljali bila je Grebo, autora Bore Kontića. Djelo je to koje prati sveučilišnu karijeru, javni angažman, iskustvo u politici ali i u osobnom životu poznatog profesora Zdravka Grebe.

Osobito je bila zanimljiva paralela koju su pisci povukli između opsade Sarajeva i trenutne agresije Rusije na Ukrajinu. Senad Pećanin se pitao: kakva bi bila sudbina BiH da je svijet prema njoj imao isti stav kakav danas ima prema Ukrajini? Što da nije bilo embarga na kupovinu oružja, što da je odnos prema izbjeglicama bio drugačiji? Suada Kapić, osnivačica prve nezavisne medijske kuće u  Jugoslaviji – FAMA, smatra da je "kreativnost najznačajniji alat u našim rukama". Na sličnom tragu  bio je i Semezdin Mehmedinović, koji je izjavio da "Bosnu može spasiti kultura, a ne politika". Govornici su se također osvrnuli i na zabrinjavajuću činjenicu što u Sarajevu još uvijek ne postoji muzej opsade. Jer opsada je dio kolektivne povijesti koji se ne može izbrisati, i čije se posljedice osjećaju i dan danas. Davanje toj prošlosti počast kakvu zaslužuje važan je korak u njenom prihvaćanju, i u okretanju prema budućnosti.

 

Sara Kopeczky Bajić

FOTO: Vanja Čerimagić

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku