New

“Tajna džema od malina” Karima Zaimovića_O knjigama i piscima, zvukom

U dvanaestoj epizodi "O knjigama i piscima, zvukom" predstavljamo "Tajnu džema od malina" Karima Zaimovića.


Karim Zaimović je rođen 6. maja 1971. godine u Sarajevu. Od rane mladosti počinje njegovo interesovanje za strip. Izrasta u stvarnog poznavaoca, te o ovoj umjetnosti piše novinske članke, kritike, prikaze, recenzije, ali i scenarije.


Tokom 1993. i 1994. godine Karim Zaimović je u ciklusu emisija „Josif i njegova braća“ na Radiju Zid objavio više od dvadeset priča, pisanih posebno za te emisije. Kasnije, tokom 1995. godine dio tih priča adaptirao je za štampanje.


"Materijal koji vam prezentiramo u narednih sat i pol vremena rezultat je višegodišnjeg, što ne reći i višedecenijskog, istraživanja prave opsjednutosti nekolicine ljudi čija imena na njihov zahtjev sada ne obznanjujemo, ali im zahvaljujemo na materijalu koji su nam ustupili i čiji vam samo manji i sažetiji dio danas predstavljamo. Naša priča počinje u praskozorje ljudskog roda, u daleka vremena kada su prostranstvima naše planete gospodarili mamuti, a nebom krstarili pterodaktili…


…Prema našim saznanjima, krucijalni momenat za ljudsku rasu bilo je misteriozno ovladavanje tehnologijom primitivne proizvodnje džema od malina."


Poslušajte BOOKSTAN SOUNDCLOUD


Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović

Muzika: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić

Koncept i režija: Almir Imširević


Bookstan on Air je realiziran uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku