New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_“R.U.R." Karela Čapeka_O knjigama i piscima, zvukom

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je objavljena jedanaesta epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

U jedanaestoj epizodi „O knjigama i piscima, zvukom“ predstavljamo dramu “R.U.R." autora Karela Čapeka.

 

Karel Čapek je rođen 9. januara 1890. godine. Bio je prozaik, dramatičar, scenarist, reditelj, esejist, pisac knjiga za djecu, pjesnik, kritičar, filozof, novinar… Jedan je od najznačajnijih prozaika između dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Za vrijeme Prvog svjetskog rata pisao je bajke, te se sa svojih jedanaest priča svrstao u osnivače moderne bajke. Ipak, svjetsku slavu je postigao dramom "R.U.R." i upravo ta knjiga objavljena je u okviru projekta "Od jedne pandemije do druge".

 

R.U.R. je skraćenica za Rossumovi univerzalni roboti. Karel Čapek je u svjetsku književnost, ali i u svakodnevni govor, uveo riječ "robot". Piše utopistička djela i nameće se kao jedan od tvoraca moderne naučno-fantastične književnosti. Drama je premijerno izvedena 1921. godine.

 

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

 

Dostupna je na: https://soundcloud.com/user-217858780/bookstan-on-air-o-knjigama-i-piscima-zvukom-karel-capek  prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

 

Nadamo se da ćete ovu vijest objaviti u vašim medijima.

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku