New

"Otok nestalih stabala" Elif Şafak_O knjigama i piscima, zvukom

U desetoj epizodi „O knjigama i piscima, zvukom“ predstavljamo roman "Otok nestalih stabala" autorice Elif Şafak.


Elif Şafak rođena je 1971. godine u Strasbourgu. Britansko-turska je književnica, autorica 17 knjiga, a njena djela prevedena su na 50 jezika. Doktorirala je pravo. Živjela je u Madridu, Ammanu, Bostonu, Mičigenu, Arizoni, Istanbulu i Londonu. Piše za turske novine Haberturk, kao i za New York Times, Washington Times, The Guardian... Jedna je od utemeljiteljica Evropskog vijeća za međunarodne odnose, te istaknuta braniteljica ženskih prava, prava LGBT zajednice i prava na slobodu govora. Najčitanija je autorica u Turskoj.


"U središtu mog rada uvijek će biti fikcija. Mašta. Priča. Pripovijedanje. U Turskoj se na usmenu kulturu gleda svisoka kao na domenu neinteligentnih, neobrazovanih žena. Ja nikad ne podcjenjujem usmenu kulturu. Romanopisac mora biti znatiželjno biće... i uvijek mora slušati. Moramo slušati ljude i slušati svemir."


Poslušajte BOOKSTAN SOUNDCLOUD


Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović

Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić

Koncept i režija: Almir Imširević


Bookstan on Air je realiziran uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.


Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku