New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_ “Tuđa krv” Simone de Beauvoir_O knjigama i piscima, zvukom

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je objavljena deveta epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

U devetoj epizodi "O knjigama i piscima, zvukom" predstavljamo roman “Tuđa krv” Simone de Beauvoir. Knjiga je objavljena u izdanju Buybooka kao dio projekta Kreativne Evrope.

 

Rođena 1908. godine u Parizu. Bila je književnica, teoretičarka, politička aktivistica i feministica. Nakon mature upisala je studij matematike, jezika i književnosti, i filozofije na Univerzitetu u Parizu gdje upoznaje Jean Paul Sartra, svog životnog saputnika. Prvi roman je objavila 1942. godine, a jedanaest godina poslije dobiva nagradu Goncourt. Pisala je memoare i filozofske radove od kojih je najpoznatiji "Drugi spol". Preminula je 1986. godine.

 

"Vrlo je teško pisati o prošlosti i izbjeći barem malo da varate. Moja želja za pisanjem datira mnogo ranije.Sa osam godina sam pisala priče... u mom slučaju je to bilo dodatno izraženo upravo gubitkom religijske vjere."

 

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

 

Dostupna je na: https://soundcloud.com/user-217858780/bookstan-on-air-o-knjigama-i-piscima-zvukom-simone-de-beauvoir U prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

 

Nadamo se da ćete ovu vijest objaviti u vašim medijima.

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku