New

“Limeni doboš” Güntera Grassa_O knjigama i piscima, zvukom

U osmoj epizodi „O knjigama i piscima, zvukom“ predstavljamo roman „Limeni doboš“ Güntera Grassa.


Günter Grass bio je književnik, kipar, slikar, grafički dizajner... Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1999. godine, a najznačajnije djelo mu je roman „Limeni doboš“ napisan 1959. godine.


Glavni lik je Oskar Matzerath, dječak koji kao trogodišnjak odlučuje da prestane rasti, te od tog trenutka počinje njegova priča i sukob sa svijetom. Očima devedeset i četiri centimetra visokog čovjeka posmatramo rast nacizma, pratimo ispovijest onoga koji odbija ličiti na odrasle ljude koji ga okružuju i biti dijelom svijeta pretvorenog u zlo.


„Oskar Matzerath bio je tu da Nijemce podsjeća u šta su odrasli. Nije to bila nikakva alegorija, kako su nas učili nastavnici na satovima školske lektire, nego je Grass u roman pretočio svoju najveću mladenačku čežnju...“


Po romanu je 1979. godine, u režiji Volkera Schlondorffa, snimljen istoimeni film, te je nagrađen Zlatnom palmom i Oscarom.


Poslušajte BOOKSTAN SOUNDCLOUD


Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović

Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić

Koncept i režija: Almir Imširević


Bookstan on Air je realiziran uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku