New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_ “Limeni doboš” Güntera Grassa_O knjigama i piscima, zvukom

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je objavljena osma epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

U osmoj epizodi "O knjigama i piscima, zvukom" predstavljamo roman “Limeni doboš” Güntera Grassa. Knjiga će uskoro biti objavljena u izdanju Buybooka kao dio projekta Kreativne Evrope.

 

Günter Grass bio je književnik, kipar, slikar, grafički dizajner... Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1999. godine, a najznačajnije djelo mu je roman „Limeni doboš“ napisan 1959. godine.

 

Glavni lik je Oskar Matzerath, dječak koji kao trogodišnjak odlučuje da prestane rasti, te od tog trenutka počinje njegova priča i sukob sa svijetom. Očima devedeset i četiri centimetra visokog čovjeka posmatramo rast nacizma, pratimo ispovijest onoga koji odbija ličiti na odrasle ljude koji ga okružuju i biti dijelom svijeta pretvorenog u zlo.

 

„Oskar Matzerath bio je tu da Nijemce podsjeća u šta su odrasli. Nije to bila nikakva alegorija, kako su nas učili nastavnici na satovima školske lektire, nego je Grass u roman pretočio svoju najveću mladenačku čežnju...“

Po romanu je 1979. godine, u režiji Volkera Schlondorffa, snimljen istoimeni film, te je nagrađen Zlatnom palmom i Oscarom.

 

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

 

Dostupna je na: https://soundcloud.com/user-217858780/bookstan-on-air-o-knjigama-i-piscima-zvukom-gunter-grass U prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

 

Nadamo se da ćete ovu vijest objaviti u vašim medijima.

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku