New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_Bosanski duh između povijesti i onostranog

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena deseta književna kritika nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

Autorica kritike knjige “Čudo u ulici Omera Maslića” Jasmina Agića je Ivana Golijanin.

 

Dostupna je na: https://www.bookstan.ba/Press/Single/140. U prilogu su vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

Nadamo se da ćete kritiku objaviti u vašim medijima.

 

Jasmin Agić (1982, Zenica) bosanskohercegovački je prozaist, esejist, književni i filmski kritičar. Autor je četiri knjige umjetničke proze:Gospođica Biljana Tepalj i druge pričeBahkaPeto godišnje doba i Povučen život, drame Terezinski sužanj, te dvije knjige eseja. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog P.E.N. centra. Živi u Sarajevu gdje na portalu Al Jazeera Balkans radi kao novinar.

 

„Nisam nosila ruž na usnama, a grudi sam debelim vunenim šalom pritjerala što više uz tijelo nastojeći da se izbočine njedara ne vide na mojoj sudijskoj halji. Niko se tome nije protivio, nikada nisam čula glas pobune i kako je vrijeme prolazilo postalo je normalno da danju, u toj sobi, budem kadija – muško, a u svakoj drugoj prilici Fatima – žena.“

 

„Ono što je uslijedilo bilo je neobičnije od svega što sam do tada u životu doživio jer nakon mistično i nerazgovijetno izgovorenih riječi pred nama se ukaza grupa divova toliko velikih da su zaklanjali pogled na nekoliko bijelih oblaka koji su plovili jarko plavim nebom. Od tutnja njihovog hoda zemlja se tresla, a nakon svakog udara njihovih stopala o tlo iz plavih cvjetova polijetala bi jata malih svijetlosmeđih ptica. Leperenje njihovih krila stvaralo je zvuk nalik onome kojega proizvodi rad veš mašine, a kretale su se u jatima koja su podsjećala na grupisanje riba u moru.“

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku