New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_Sjećanje moćnije od vremena

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena osma književna kritika nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

Autorica kritike zbirke poezije “Pravi život” Adama Zagajewskog je Ivana Golijanin.

 

Dostupna je na: https://bookstan.ba/Press/Single/136. U prilogu su vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

Nadamo se da ćete kritiku objaviti u vašim medijima.

 

Adam Zagajewski (Lavov, 1945. – Krakov, 2021) bio je jedan od najznačajnijih i najprevođenijih suvremenih poljskih pjesnika. Pored poezije, pisao je i prozu, eseje i književnu kritiku, te se bavio prevođenjem. Proslavio se krajem šezdesetih godina kao jedan od vodećih pjesnika poljskog Novog vala. Dobitnik je prestižnih europskih i svjetskih književnih nagrada, a djela su mu prevedena na brojne jezike. Pravi život njegova je posljednja objavljena zbirka poezije.

 

“Pjesme Zagajewskog izvlače nas iz svake rutine koja prijeti da otupi naša osjetila, iz svega što bi nas moglo uljuljkati u puko postojanje.”

The New York Times Book Review

 

“Rijetko se muza… obratila ikome s takvom jasnoćom i nužnošću kao Zagajewskom.”

Josif Brodski

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku