New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_ “Mračna kći”_ Elene Ferrante_O knjigama i piscima, zvukom

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je objavljena sedma epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

U petoj epizodi "O knjigama i piscima, zvukom" predstavljamo roman “Mračna kći”, Elene Ferrante.

 

Rođena je, pretpostavlja se, oko 1943. godine. Piše pod pseudonimom, autorica je desetak romana i smatra se najvažnijom književnicom svoje generacije. Objavljuje od 1992. godine, a njen stvarni identitet još uvijek je tajna.

 

"Premda se dobar dio dramatičnih događaja odvija u Ledinoj glavi, dar Elene Ferrante za psihološki horor čini nam ih stvarnima, osjećamo ih u utrobi... Niko ne zna napisati monolog žene tako dobro kao Elena Ferrante."

 

"...mnogima se neće svidjeti junakinja ovog romana, ali Ferrante, tvrdi kritika, ne piše o ženama koje su tu da bi nam se svidjele, već o onima koje žive na stranicama njenih romana kako bi raskrinkale licemjerje u kojem živimo."

 

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

 

Dostupna je na: https://soundcloud.com/user-217858780/bookstan-on-air-o-knjigama-i-piscima-zvukom-elena-ferrante U prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

 

Nadamo se da ćete ovu vijest objaviti u vašim medijima.

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku