New

"Ulica krokodila i druge priče" Brune Schulza_O knjigama i piscima, zvukom

O knjigama i piscima, zvukom


U šestoj epizodi „O knjigama i piscima, zvukom“ predstavljamo knjigu Brune Schulza „Ulica krokodila i druge priče“.


Rođen je 12. jula 1892. godine u Drohobiču, današnja Ukrajina; poljski je pisac i profesor crtanja. „Dućani cimetne boje“ iz 1934. njegova su prva autobiografska zbirka pripovjedaka. „Sanatorij pod klepsidrom“ piše četiri godine kasnije; njegova proza vrši snažan uticaj na brojne svjetske pisce, te oblikuje evropsku književnu sliku.


„Još za života je Bruno Schulz pokušavao da promoviše svoje književno djelo van poljksog govornog područja, ali su se svi pokušaji izjalovili u tim nesrećnim godinama pred II svjetski rat. Tek poslije prelomne 1056. godine Poljska će biti spremna da čita pisce koji odudaraju od socrealističke koncepcije, pa će krakovski izdavač 1957. ponovo štampati knjigu Schulzovih priča. Veliki prodor u svjetsku književnost započinje 1959. godine kada se pojavljuju prvi prevodi njegova djela na francuski jezik, a dvije godine kasnije, Pariz, Minhen i Beograd postaju prvi gradovi u kojima se čitaju knjige Brune Schulza...“


Poslušajte BOOKSTAN SOUNDCLOUD


Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović

Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić

Koncept i režija: Almir Imširević


Bookstan on Air je realiziran uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.


Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku