New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_ „Ulica krokodila i druge priče“_ Brune Schulza _O knjigama i piscima, zvukom

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena šesta epizoda serijala „O knjigama i piscima, zvukom“ nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

U šestoj epizodi predstavljene su priče Brune Schulza koje će biti objavljene u izdanju Buybooka u zbirci pod nazivom „Ulica krokodila i druge priče“, a dio su projekta Kreativne Evrope „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“.

 

Epizoda je dostupna na: https://soundcloud.com/user-217858780/bookstan-on-air-o-knjigama-i-piscima-zvukom-bruno-schulz

U prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti. Nadamo se da ćete kritiku objaviti u vašim medijima.

 

Rođen je 12. jula 1892. godine u Drohobiču, današnja Ukrajina; poljski je pisac i profesor crtanja. „Dućani cimetne boje“ iz 1934. njegova su prva autobiografska zbirka pripovjedaka. „Sanatorij pod klepsidrom“ piše četiri godine kasnije; njegova proza vrši snažan uticaj na brojne svjetske pisce, te oblikuje evropsku književnu sliku.

 

„Još za života je Bruno Schulz pokušavao da promoviše svoje književno djelo van poljksog govornog područja, ali su se svi pokušaji izjalovili u tim nesrećnim godinama pred II svjetski rat. Tek poslije prelomne 1056. godine Poljska će biti spremna da čita pisce koji odudaraju od socrealističke koncepcije, pa će krakovski izdavač 1957. ponovo štampati knjigu Schulzovih priča. Veliki prodor u svjetsku književnost započinje 1959. godine kada se pojavljuju prvi prevodi njegova djela na francuski jezik, a dvije godine kasnije, Pariz, Minhen i Beograd postaju prvi gradovi u kojima se čitaju knjige Brune Schulza...“

 

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair i #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku