New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_Amerikanstvo za početnike (u 5 koraka)

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena sedma književna kritika nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

Autor kritike romana „Domovinske elegije“ Ayada Akhtara je Aldin Karasalihović.

 

Dostupna je na: https://www.bookstan.ba/Press/Single/130. U prilogu su vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

Nadamo se da ćete kritiku objaviti u vašim medijima.

 

Ayad Akhtar je romanopisac, dramatičar i predsjednik američkog PEN-a. Njegov prvi roman Američki derviš objavljen je na preko dvadeset jezika. Autor je četiri drame, od kojih je najpoznatija Pulitzerom nagrađena Osramoćeni. The New York Times, The Washington Post, Time, Entertainment Weekly i Publishers Weekly proglasili su Domovinske elegije jednom od deset najboljih knjiga u 2020. godini.

 

Duboko intimno djelo o identitetu i pripadanju naciji koja se raspada po šavovima, koje spaja činjenice i maštu da bi ispričalo priču o čežnji i gubitku prava u svijetu nastalom nakon 11. septembra. Djelimično porodična drama, djelimično socijalni esej, djelimično pikarski roman, ovo je zapravo priča o ocu i sinu i zemlji koju obojica nazivaju domom.

Ayad Akhtar stvara nov narativni glas koji prikazuje zemlju u kojoj je dug uništio bezbrojne živote i kojom vladaju bogovi novca, gdje imigranti žive u strahu, i gdje nezaliječene rane nacije stvaraju haos širom svijeta. Kroz priču o porodici, od središnje Amerike preko luksuznih apartmana u Evropi do gerilskih zasjeda u planinama Afganistana, Akhtar pokušava da pronađe smisao u svemu tome i pritom ne štedi nikog, a ponajmanje sebe.

 

„Nevjerovatno iskren autoportret sjajnog američkog muslimanskog pisca i pored toga, beskompromisno istraživanje obje strane te napete imigrantske stvarnosti. Strastveno, uznemirujuće, veoma uzbudljivo.“

Salman Rushdie

 

„Silovit roman... poetska ispovijest o agoniji pokušaja da se uobliči nijansirana kritika vjere i politike u dobu velikih podjela.“

Ron Charles, Washington Post

 

„Neobična imigrantska saga... jedinstvena po bogatstvu, originalnosti i promućurnosti žestoke iskrenosti kojom Akhtar boji gotovo svaku rečenicu... Za mene je ovo knjiga godine.“

Junot Diaz, O Magazine

 

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair i #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku