New

SAOPĆENJE ZA MEDIJE // BOOKSTAN ON AIR_Knjiga kao umjetnički predmet

Poštovani novinari,

 

zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je upravo objavljena treća epizoda podcasta nastalog u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

 

U trećoj epizodi podcasta Bookstan on Air, Lamija Milišić ugostila je dizajnericu Aleksandru Ninu Knežević. Knjige listamo već nekoliko vjekova, kao materijalan portal u nematerijalan svijet satkan od riječi. Knjige nisu medij nastao prosto iz nužde čitanja, već itekako mogu učestvovati u oblikovanju teksta i dobroćudno manipulirati čitateljima, ujedno i kupcima knjige. Opće je mjesto da su korice naš prvi susret sa književnim tekstom, a u dobu elektronskih knjiga i hiperknjiževnosti, vizuelni identitet knjige se sa korica premješta u digitalni prostor, mijenjajući no održavajući ulogu dizajnera u činjenju knjige dostupnom i pristupačnom. O umijeću dizajniranja knjiga, knjigama kao umjetničkim predmetima ali i proizvodima, te odnosu dizajnerske, spisateljske i tržišne estetike razgovaramo sa Aleksandrom Ninom Knežević.

 

 

Podcast je dostupan na linku: https://soundcloud.com/user-217858780/bookstan-on-air-knjiga-kao-umjetnicki-predmet  U prilogu su i vizuali u različitim formatima koje možete koristiti.

Nadamo se da ćete ovu vijest objaviti u vašim medijima.

 

Zahvaljujemo vam se na praćenju i za više informacija na društvenim mrežama molimo da pratite #bookstanonair #irf2021.

 

Lijep pozdrav!

 

 

Stranica nastala u okviru projekta "Digitalni Bookstan" uz podršku